poniedziałek, 16 sierpnia 2010

Cranberry Noel


Uwielbiam domowe ciasteczka...
Ostatnio próbuję przepisy na świąteczne kruche słodkości ;))



Czyż suszona żurawina, orzechy i wanilia nie zapowiadają świątecznych wypieków? Pokusiłam się więc o ciasteczka Cranberry Noel.



Poniższy przepis zaczerpnęłam z bloga "pieprz czy wanilia", oryginalny przepis pochodzi od Marthy Stewart:

Składniki na ok. 60 sztuk (mi wyszło dokładnie 61 ;))
Szklanka ma 250 ml

225 g masła miękkiego
½ szkl. cukru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego
½ łyżeczki soli
2i ½ szkl. mąki pszennej
¾ szkl. suszonej żurawiny
½ szkl. grubo posiekanych pecanów (albo włoskich)
ok. 100 g wiórków kokosowych (ja zużyłam nie więcej niż połowę)









Masło zmiksować z cukrem, dodać mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypywać mąkę,
dobrze zmiksować. Dodać żurawinę i orzechy, zmiksować krótko.

Z ciasta uformować dwa wałki ok. 30 cm długości. Posmarować każdy wałek wodą i
obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ciasto położyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie je owinąć. Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny, można też zostawić ciasto do następnego dnia.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni, blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 4–5 mm, kłaść na papierze
do pieczenia i piec ok. 12 minut lub aż brzegi zaczną się rumienić.






Mogę tylko polecić ten przepis. Ciasteczka są pyszne!




5 komentarzy:

  1. mniam smakowicie wyglądają!!!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. bossa ja się mam odchudzać, a ty tutaj takie rzeczy pokazujesz??? Już kopiuję przepis do mojego domowego przepiśnika, bo uwwwwiiiieeeelllbiam żurawinę. Ty babo jedna ;o)

    OdpowiedzUsuń
  3. Duniu przepraszam... ;) oj, jak ja bym chciała, żeby wszystkie domowe ciasteczka były wolne od kalorii ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. są przepyyyszne :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...