poniedziałek, 2 sierpnia 2010

muffinki jogurtowe


Lubicie muffinki? bo ja TAK!!! Robi się je ekspresowo, długo zachowują świeżość i są pyszne!

Dziś podzielę się z Wami znaleźnym, ale wypróbowanym przepisem na muffinki jogurtowe :)




Składniki:
- niepełne dwie szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli

-2 jaja
- duży kubeczek jogurtu naturalnego
- niecałe pół szklanki oleju (100-120 ml)

Przygotowanie - bajecznie proste ;)

W jednej misce mieszamy składniki "suche" - czyli 4 pierwsze, w drugiej miksujemy "mokre" (trzy ostatnie). Do miksowanej mieszkanki dodajemy po trochu suchą mieszankę cały czas miksując. Na koniec napełniamy foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 min. Ja nie mam jeszcze foremek muffinkowych, więc wkładam dwie papilotki jedna w drugą i napełniam od razu przed włożeniem do gorącego piekarnika. Ciasto napełniamy do połowy-jednej trzeciej wysokości papilotek. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem - patyczek może być lekko lepki na końcu - tak ma być bo one są wilgotne;)) Na koniec posypujemy cukrem pudrem i wcinamy :))

Smacznego!





5 komentarzy:

  1. Mniam, mniam. Z pewnością wypróbuję ten przepis :-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam te małe puchate słodkości

    OdpowiedzUsuń
  3. oj, wciągnęłabym takiego muffinka... może nawet nie jednego:)))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Jogurtu nie dodawałam do swoich, ale warto spróbować. Zamiast tego miksowałam banany i dodawałam do mokrych. Sypnęłam też trochę czekolady :)
    W moim przepisie było napisane, że składników mokrych i suchych nie należy łączyć mikserem. Trzeba je wymieszać niedokładnie łyżką, bo muszą być grudki. Gdy robi się mikserem, to podobno ciasto jest gumowate.
    Ale pewnie i tak są dobre, i tak.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...