wtorek, 10 sierpnia 2010

po wiedeńsku


Kidy zobaczyłam te ciasteczka u Ani "na Miotle" wiedziałam - będzie produkcja!



Są cudowne - maślane (koniecznie na prawdziwym maśle!), kruche, pachnące, po prostu pyszne!

Chcecie przepis? Podaję go za źródłem - ze strony na Miotle:

CIASTECZKA WIEDEŃSKIE

- 250 g masła
- 125 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki mleka
- 300 g mąki
- 1 łyżka kakao

Masło ucieramy na puszystą masę. Do masła dodajemy cukier, cynamon i mleko. Gdy składniki się połączą dosypujemy mąkę i kakao.

Blaszkę wykładamy pergaminem. Z pomocą rękawa cukierniczego (końcówka w kształcie gwiazdki) wyciskamy małe ciasteczka.

Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni C.





Smacznego! :)

10 komentarzy:

  1. U Ani bywam od niedawna, tego przepisu jeszcze nie znalazłam. Mam ochotę na szybciutkie zrobienie ciasteczek.
    Ślinka leci;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale je pięknie sfotografowałaś.Wyglądają smakowicie, może się przekonam do pieczenia, gdyż przepis wydaje sie prosty:).Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam kiedyś takie, ale zakupione w sklepie. Na pewno spróbuje też własnej produkcji. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. już mi ślinka leci. . . .
    Czuję, że w weekend też uruchomię produkcję :o)

    OdpowiedzUsuń
  5. Widzisz coś narobiła??!!:) same łakomczuchy - pasibrzuchy teraz z nas wychodzą :)właśnie postanawiam je upiec, DZIS! bo na słodkie zawsze jestem chętna! pozdrówki!

    OdpowiedzUsuń
  6. przepis brzmi pysznie :-), widok ciasteczek przyprawia o ślinotok ;-), a zdjęcia, jak profeska :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajną kompozycję stworzyłaś!

    buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  8. Baaaardzo smakowicie wygladają!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...